logo

24sty2016

Cejlońska herbata

Chyba każdy smakosz herbaciany zna jej smak jednak czy znane mu są poniższe ciekawostki, które dotyczą jej historii, produkcji i spożywania?

Skąd wzięła się herbata na wyspie?

Co ciekawe pierwsze sadzonki herbaty zostały przywiezione przez Brytyjczyków z Assamu dopiero w XIX wieku (okazuje się więc, że tradycja tej herbaty nie jest zbyt długa). Zrobili to dlatego, że zaraza unicestwiła prawie całą plantację kawy, która zajmowała większość terenów rolniczych.

Dopiero w 1883 roku w Kolombo odbyła się publiczna aukcja herbaty, która zapoczątkowała podbój światowego rynku. Teraz Sri Lanka jest czwartą potęgą herbacianą na świecie a jej plantacje zajmują tylko 4% terytorium kraju.

 

Warunki na plantacji

Sri Lanka posiada odpowiednie warunki do bezproblemowej uprawy herbaty, wilgotny klimat i wysokogórskie powietrze działa odpowiednio na jej wzrost. Jednakże rodzaj i kolor liści herbacianych zależy od kilku warunków atmosferycznych czyli na przykład od wysokości na której rośnie (im plantacja znajduje się wyżej tym jaśniejszą barwę ma herbata, lepszy jest też jej smak i aromat).

Gdyby na plantacji nikt by nie przycinał krzewów herbacianych mogłyby sięgać wysokości 10 metrów, jednak bardziej praktyczne jest to, żeby utrzymywać te krzewy na poziomie 1 metra.

Na plantacjach pracują głównie Tamilki, które przybyły z Indii do pracy przy zbieraniu herbacianych liści. Według statystyk obecnie przemysł zatrudnia około miliona Lankijczyków. Zaczynają swoją pracę dość wcześnie rano i potrafią dziennie zebrać od 16 do 20 kilogramów herbaty.

Zbieranie liści nie jest tak trywialną sprawą jakby się mogło wydawać ponieważ z każdego krzaka należy zerwać tylko kilkanaście pędów na tydzień więc oberwanie ich wszystkich z całego krzewu trwa nawet kilka lat. Gdy liście stwardnieją należy przestać je zrywać, dając wypocząć drzewku przez kilka miesięcy.

Tradycyjne zbiory herbaty muszą być wykonywanie ręcznie ponieważ uważa się, że dzięki temu herbata nie traci na jakości.

Silver tips” to najdroższa i najlepsza cejlońska herbata. Do jej produkcji wykorzystuje się bardzo młode liście. Jej cena plasuje się na poziomie 1200 dolarów amerykańskich za kilogram.

 

Etap końcowy w produkcji herbaty

Gdy liście zostaną zebrane trafiają do fabryki gdzie przygotowuje się je przez długi czas. Herbatę należy wysuszyć, zrolować i sfermentować tak, aby uzyskać najlepszy smak i zapach. Gotowa herbata trafia na aukcje, z których korzystają światowi producenci.

Zobacz również

Tajemnice i ciekawostki, Sri Lanka

Każdy kojarzy tą egzotyczną wyspę z herbatą, słoniami i ostrym jedzeniem jednakże nie wszystkie  ciekawostki które dotyczą Sri Lanki są znane a mogą zaskoczyć każdego z najbardziej...